Что такое findslide.org?

FindSlide.org - это сайт презентаций, докладов, шаблонов в формате PowerPoint.


Для правообладателей

Обратная связь

Email: Нажмите что бы посмотреть 

Яндекс.Метрика

Презентация на тему Influența sării asupra aluatului și produsului finit

În panificație,sarea se folosește la prepararea tuturor produselor,cu excepția produselor dietetice fără sare.Se folosește pentru gust și cu scop tehnologic.Deoarece influențeazăo serie de procese în aluat,este foarte important ca ea să fie complet dizolvataIntroducere
Influența sării asupra aluatului și produsului finit În panificație,sarea se folosește la prepararea tuturor produselor,cu excepția produselor dietetice fără 1.Tipurile de sare2.Influența sării asupra proprietăților reologice ale aluatului3.Depozitarea sării4.Dozarea sării5.Influența sării asupra calității pâiniiObiective: Sarea este disponibilă sub formă granulară sau sub formă de fulgi.Sarea granulară Sarea influențează proprietățile reologice,activitatea enzimelor și a microbiotei aluatului. 2. Influența sării Creșterea timpului de formare a aluatului arată că sarea întîrzie formarea glutenului   Influenta sarii asupra proceselor biochimice si Influența sării asupra enzimelor din aluatAdaosul de Pâinea preparată din făina de calitate medie,fără sare,coaptă pe vatră,se obține aplatizată
Слайды презентации

Слайд 2 În panificație,sarea se folosește la prepararea tuturor produselor,cu

În panificație,sarea se folosește la prepararea tuturor produselor,cu excepția produselor dietetice

excepția produselor dietetice fără sare.Se folosește pentru gust și

cu scop tehnologic.Deoarece influențeazăo serie de procese în aluat,este foarte important ca ea să fie complet dizolvata

Introducere


Слайд 3 1.Tipurile de sare
2.Influența sării asupra proprietăților reologice ale

1.Tipurile de sare2.Influența sării asupra proprietăților reologice ale aluatului3.Depozitarea sării4.Dozarea sării5.Influența sării asupra calității pâiniiObiective:

aluatului
3.Depozitarea sării
4.Dozarea sării
5.Influența sării asupra calității pâinii
Obiective:


Слайд 4 Sarea este disponibilă sub formă granulară sau sub

Sarea este disponibilă sub formă granulară sau sub formă de fulgi.Sarea

formă de fulgi.
Sarea granulară poate avea particule de dimensiuni

diferite,existînd sarea grosieră pînă la sarea fină și diferite grade de puritate.
Sarea sub formă de fulgi,cunoscută și ca sare compactă,se obține din sarea granulară prin comprimare sub formă de agregate plate.Datorită suprafeței sale relativ mari,ea se solubilizează repede.
Există și varietăți speciale de sare pentru panificație.Dintre acestea fac parte sarea iodată(conține 0,006-0,01% de iodură de potasiu adăugată) și sarea de potasiu(clorură de potasiu) sau amestecuri în cantități egale de sare de sodiu și sare de potasiu.Sunt folosite pentru produse dietetice.
Pentru panificație este economic să se utilizeze sarea de calitate inferioară,grosieră.Impuritățile și substanțele insolubile în apă se rețin prin filtrarea soluției obținute.Ideal este însă să se utilizeze sarea de granulație fină și cu puritate înaltă.
Deoarece sarea absoarbe cu ușurință umiditatea din mediu și se aglomerează formînd bulgări,producătorii tind să adauge sării substanțe care să împiedice acest fenomen.În acest scop sunt folosite ferocianura de sodiu(5-10 ppm),silicatul de calciu,fosfatul tricalcic și silicoaluminatul de sodiu.

1.Tipurile de sare


Слайд 5 Sarea influențează proprietățile reologice,activitatea enzimelor și a microbiotei

Sarea influențează proprietățile reologice,activitatea enzimelor și a microbiotei aluatului. 2. Influența

aluatului.
2. Influența sării asupra proprietăților reologice ale aluatului
Sarea

are un efect pozitiv asupra proprietatilor reologice ale aluatului. Adausul de sare in aluat scade capacitatea fainii de a absorbi apa, datorita actiunii de deshidratare pe care o exercita asupra glutenului.
Sarea inhiba activitatea enzimelor amilolitice, in afara zonei de pH optim a acestora. O actiune analoaga o are asupra microflorei aluatului. La 4% sare (raportata la faina), bacteriile heterofermentative nu mai actioneaza.
In aluatul fara sare drojdiile activeaza intens, consumand o cantitate mare de zaharuri, iar painea se obtine cu coaja palida si cu volum mic, nedezvoltata.
Acțiunea tehnologică a sării constă în special,în influența pe care o are asupra proprietăților reologiceale aluatului.Adaosul de sare determină reducerea capacității făinii de a absorbi apa și creșterea timpului de formare și a stabillității aluatului.
Se consideră ca efectul sării în sistemul aluat este legată în primul rînd de modificarea hidratării proteinelor glutenice,prn care se schimbă raportul între apa liberă și apa legată,în sensul creșterii cantității de apă liberă.Acest fapt este atribuit modificărilor de conformație pe care le suferă proteinele glutenice în prezența sării.Modificările de conformație ar avea loc datorită interacției ionilor sării cu grupările încărcate electric din molecula de proteine,în urma căreia se reduc forțele de respingere electrostatica inter-și intramoleculare,molecula proteică devenind mai compactă.

Efectul tehnologic al sării


Слайд 6 Creșterea timpului de formare a aluatului arată că

Creșterea timpului de formare a aluatului arată că sarea întîrzie formarea

sarea întîrzie formarea glutenului în timpul frămîntării,prelungind astfel durata

de frămîntare.
Pentru reducerea timpului de frămîntare,sarea se poate adăuga în timpul frămîntării.Momentul în care se poate adăuga sarea în aluat depinde de solubilitatea sării și de umiditatea aluatului.La folosirea sării cu granulozitate mică sau a sării sub formă de fulgi,care se dizolvă repede în cazul aluatului pentru pâine și pentru frămîntarea la viteze mari a aluatului,sunt suficiente 2-3min pentru ca sarea sa se dizolve și să se uniformeze în masa aluatului.
Datorită efectului de întărire a glutenului,de creștere a stablității acesteia și a aluatului exercitat de sare,la prelucrarea făinurilor cu gluten slab,a acelor provenite din recolta nouă și a celor degradate prin încolțire sau prin atacul ploșniței grîului se folosește un adaos mai mare de sare decît în mod obișnuit,o parte a acesteia putînd fi adăugată și în faza maia.

Слайд 7   Influenta sarii asupra proceselor

  Influenta sarii asupra proceselor biochimice si

biochimice si

microbiologice.
Prezenta sarii in aluat reduce proteoliza datorita, in principal, cresterii rezistentei proteinei la atacul enzimelor, in timp ce amiloliza este stimulata in domeniul de pH optim si este franata in afara acestuia.
Procesele microbiologice de inmultire si de fermentare sunt infuentate de adaosul de sare. La dozele de sare folosite in panificatie este influentata inmultirea si activitatea fermentativa a drojdiei. Ambele procese sunt stimulate pana la doze de 0,7 - 0,8% sare in raport cu faina. La doze mai mari, ele sunt inhibate datorita procesului de plasmoliza a celulei de drojdie, cu atat mai mult cu cat adaosul de sare este mai mare. La adaosul a 1%, degajarile de CO scad la 95%, iar la 3% sare ele ajung la 50%, fata de aluatul fara sare.



Слайд 8 Influența sării asupra

Influența sării asupra enzimelor din aluatAdaosul de sare

enzimelor din aluat
Adaosul de sare în aluat reduce activitatea

enzimelor,atît a celor proteolitice cît și a celor amilolitice,datorită probabil acțiunii sării asupra părții proteice a enzimelor.În cazul enzimelor proteolitice,frînarea activității lor este sigur că are loc prin creșterea compactității proteinelor glutenice și deci a rezistenței lor față de enzime.
Pentru enzimele amilolitice efectul de frînare al sării se manifestă numai înafara zonei de pH optim a acestora.
Influența sării asupra microbiotei aluatului
Aceasta se manifestă asupra drojdiei și asupra bacteriilor.
Influența sării asupra drojdiei.Sarea influențează atît înmulțirea cît și activitatea fermantativă a drojdiei.
La concentrații mici de sare,de 0,7-0,8%,înmulțirea celulelor de drojdie este stimulată.Peste această concentrație procesul este frînat în măsură cu atît mai mare cît procentul de sare din aluat este mai mare.

Слайд 9



Depozitarea sării
Sarea este produs higroscopic care absoarbe cu ușurință umiditatea din aer.De aceia,se depozitează în spații închise ferite de umezeală(ϕ=50-60%).
Depozitarea se face în saci așezați pe grătare de lemn.

Слайд 10

Dozarea săriiSarea se introduce în

Dozarea sării
Sarea se introduce în

aluat în proporție de 0-2,5% în raport cu făina.
Cantitatea de sare folosită variază cu o serie de factori:
Sortul produsului-complet fără sare se prepară pâinea dietetică.Pentru majoritatea sortimentelor de pâine și produse de panificație sarea se folosește în cantități de 1,2-1,5%.Pentru unele sorturi de produse de franzelărie,cornuri,melci sau covrigi sărați,conținutul de sare în aluat ajunge pînă la 2,5%
Calitatea făinii-datorită efectului de întărire a glutenului,la prelucrarea făinurilor de slabă calitate proporția de sare poate crește pînă la 1,7-1,8%.
Anotimp-proporția de sare crește în anotimpul călduros,datorită proprietății ei de frîna activitatea microbiotei aluatului.
Sarea se adaugă în fază de aluat.În unele cazuri,cum este cazul prelucrării făinurilor slabe și degradate o parte de sare(0,5-0,8% în raport cu făina de maia) se introduce în faza de maia.

  • Имя файла: influența-sării-asupra-aluatului-și-produsului-finit.pptx
  • Количество просмотров: 153
  • Количество скачиваний: 0
Следующая - Карл XII