Что такое findslide.org?

FindSlide.org - это сайт презентаций, докладов, шаблонов в формате PowerPoint.


Для правообладателей

Обратная связь

Email: Нажмите что бы посмотреть 

Яндекс.Метрика

Презентация на тему PR

Содержание

План лекціїХронологія і динаміка розвитку паблік рилейшнз у світовому просторі:Чотири історичні моделі розвитку PR за Д.Грюнінгом. Огляд галузей функціонування паблік рилейшнз (для самостійного ознайомлення).
ТЕМА 1.3 СТАНОВЛЕННЯ ПАБЛІК РИЛЕЙШНЗ ЯК СФЕРИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.  Викладач Солдатенко План лекціїХронологія і динаміка розвитку паблік рилейшнз у світовому просторі:Чотири історичні моделі Основні поняттяПаблісіті – інформація з незалежного джерела, яка використовувана засобами інформації тому, Перше згадуваннятермин 1 –й етап розвитку (ХІХ ст.).  Ключові особливості:це була діяльність переважно 2-й етап. Початок ХХ ст., 30-і рр.Поява піару в економічній діяльності. 2-й етап. Початок ХХ ст, 30-і рр.США, 1830 р. Тут видавалося найбільше 3-й етап. Початок ХХ ст.В період 1910—1920 рр., названий пізніше епохою смажених 3-й етап. Початок ХХ ст.Приблизно з початку XX ст починається розвиток PR 3-й етап. Початок ХХ ст. Айві ЛіУ перші десятиліття XX ст з'являються 3-й етап. Початок ХХ ст. Айві ЛіГоловне завдання нового виду діяльності (спочатку 3-й етап. Початок ХХ ст. Едвард БернейзУ 20—40-і роки XX ст спостерігається 3-й етап. 30-рр. ХХ cт. Едвард БернейзПізніше в своїй книзі 3-й етап. 30-рр. ХХ ст. Едвард БернейзРозділяючи поняття 3-й етап. 30-рр. ХХ ст. Вже на початку 30-х років в США Європейські школи PRХоча що розвивалася в Європі PR-деятельность знаходилася під сильним впливом 4-й етап. 40-50 рр. ХХ ст.Поряд з формуванням нових шкіл в 40—60-х 5-й етап. 60-рр. ХХ ст.Період розвитку PR з середини 60-х років до 5-й етап. 60-рр. ХХ ст.Зміст PR-зусиль все більше зміщується від дії на 5-й етап. 60-рр. ХХ ст.Ще один новий акцент в паблік рилейшнз, що 6-й етап. 70-90рр. ХХ ст.З наближення мкінця XX ст. PR діяльність все Джеймс Грюніг  4 історичні моделі послідовного розвитку PRПосередницька модель, або «паблісіті». Джеймс Грюніг  4 історичні моделі послідовного розвитку PRМодель, підпорядкована інформуванню громадськості Джеймс Грюніг  4 історичні моделі послідовного розвитку PRДвостороння асиметрична модель Такий Джеймс Грюніг  4 історичні моделі послідовного розвитку PRДвостороння симетрична модельПри такому Питання для самоконтролю1. Хто є автором терміну «зв’язки з громадськыстю»?2. При яких ЛітератураОсновнаКоролько В.Г. Паблік рилейшнз. Наукові основи, методика, практика. Підручник, 2-е вид. доп.
Слайды презентации

Слайд 2 План лекції
Хронологія і динаміка розвитку паблік рилейшнз у

План лекціїХронологія і динаміка розвитку паблік рилейшнз у світовому просторі:Чотири історичні

світовому просторі:
Чотири історичні моделі розвитку PR за Д.Грюнінгом.
Огляд

галузей функціонування паблік рилейшнз (для самостійного ознайомлення).


Слайд 3 Основні поняття
Паблісіті – інформація з незалежного джерела, яка

Основні поняттяПаблісіті – інформація з незалежного джерела, яка використовувана засобами інформації

використовувана засобами інформації тому, що вона має цінність новини.


Політичний піблік рилейшнз – комунікативна діяльність, яка реалізується політичними суб’єктами з метою отримання влади

Слайд 4 Перше згадування
термин "public relations" народився у США
автор

Перше згадуваннятермин

- Томас Джефферсон, третій американський президент, який використав це

словосполучення у 1807 г. в чернетці свого "Сьомого звернення до Конгресу".
Т. Джефферсон розумів під PR збільшення зусиль політичних інститутів для створення клімату довіри в національному масштабі.

Слайд 5 1 –й етап розвитку (ХІХ ст.). Ключові особливості:
це

1 –й етап розвитку (ХІХ ст.). Ключові особливості:це була діяльність переважно

була діяльність переважно політична
основні суб'екти- уряди й інші

державні установи.
Працювала за принципами пропаганди і реклами

Слайд 6 2-й етап. Початок ХХ ст., 30-і рр.
Поява піару

2-й етап. Початок ХХ ст., 30-і рр.Поява піару в економічній діяльності.

в економічній діяльності.
Організація зв'язків з громадськістю

починала грати помітну роль в конкурентній боротьбі, побудові стосунків з профспілками, вирішенні виробничих завдань, підтримці різних форм економічної активності.
PR стали вживати як синонім словосполуки relations for the general good (стосунки ради загального блага)

Слайд 7 2-й етап. Початок ХХ ст, 30-і рр.
США, 1830

2-й етап. Початок ХХ ст, 30-і рр.США, 1830 р. Тут видавалося

р. Тут видавалося найбільше в порівнянні з будь-якою іншою

країною світу число газет.
З'явилася нова професія - прес-агент, по суті організатор роботи з пресою, які реалізували на практиці перші дії в області системної і цілеспрямованої роботи з громадськістю. Прес-агенти об'єднувалися в прес-агентства, щоб продавати свої послуги діловому світу.
У 1900 р. в Бостоні з'явилося перше Publicity Bureau, що займалося зв'язками з пресою.

Слайд 8 3-й етап. Початок ХХ ст.
В період 1910—1920 рр.,

3-й етап. Початок ХХ ст.В період 1910—1920 рр., названий пізніше епохою

названий пізніше епохою смажених фактів, відбувалися публічні скандали довкола

монополій і корумпованих чиновників. Американські журналісти, письменники, соціологи викривали і зрадили гласності випадки корупції, нечесні прийоми конкуруючих компаній, погані умови життя робітників, непристойну діяльність уряду. Об'єкти критики розробляли оборонні стратегії і зверталися за допомогою до пресу-агентів. В результаті викривальна журналістика вперше зіткнулася з обороною з боку людей і структур, що практично здійснювали PR-функцію.

Слайд 9 3-й етап. Початок ХХ ст.
Приблизно з початку XX

3-й етап. Початок ХХ ст.Приблизно з початку XX ст починається розвиток

ст починається розвиток PR як сфери діяльності
Г. Почепцов:

"Реально PR виникли в результаті індустріальної революції, коли монополісти відчули недостатність методів управління лише виробничою сферою. Наприклад, наявність клієнта, який може хотіти або не хотіти отримати ту або іншу послугу; або страйки робітників, що порушують прийняту систему управління, з якою якось необхідно працювати. США першими пройшли цю дорогу монополізації, тому тут в кінці 19— початку 20 століття виникли перші варіанти реалізації ідей PR" .

Слайд 10 3-й етап. Початок ХХ ст. Айві Лі

У перші десятиліття

3-й етап. Початок ХХ ст. Айві ЛіУ перші десятиліття XX ст

XX ст з'являються і особи, з іменами яких зв'язують

народження професійної PR-спеціалізації. Одним з родоначальників сучасних PR називають Айві Лі — американського журналіста, що звернувся до PR-практіки в 1903 р.
Чотири роки пізніше Лі опублікував "Декларацію про принципи", свого роду перший моральний кодекс професії. "Наша мета полягає в тому, — говорилося в Декларації, — щоб відверто і відкрито від імені ділових кіл і суспільних інститутів надавати пресі і суспільству своєчасну і точну інформацію по питаннях, що представляють для громадськості цінність і інтерес".

Слайд 11 3-й етап. Початок ХХ ст. Айві Лі
Головне завдання нового

3-й етап. Початок ХХ ст. Айві ЛіГоловне завдання нового виду діяльності

виду діяльності (спочатку Лі користувався терміном "publicity", словосполучення "Public

relations" він вперше вжив в 1919 р.) автор зводив до роботи з пресою (mass теdia relations), в той же час Декларація виділяє окрім роботи пресс- агента діяльність радника по зв'язках з громадськістю.
Як основне завдання радника по зв'язках з громадськістю Лі сформулював наступне — «спонукати людей вірити в сердечні цілі правління корпорацій, що шукають їх довіри»

Слайд 12 3-й етап. Початок ХХ ст. Едвард Бернейз
У 20—40-і роки

3-й етап. Початок ХХ ст. Едвард БернейзУ 20—40-і роки XX ст

XX ст спостерігається активне становлення PR як професії і

наукової дисципліни. У 1923 р. виходить присвячена PR-практіці книга "Кристалізуючи громадську думку" ("Crystallizing public opinion") Едварда Л. Бернейза, племінника 3. Фрейда/
У роки першої світової війни Бернейз займався пропагандою, пройшов гарну школу "агресивних комунікацій", а потім став застосовувати отримані навики в мирному житті.
Завдяки його книзі тисячі американців познайомилися з новою концепцією PR і статусом "радника у зв'язках з громадськістю", хоча багато людей, як відзначав сам Бернейз, все ще вважали нову професію роботою "пропагандиста", "агента у зв'язках з пресою" або "агента з реклами".
У 1923 р. в Нью-Йоркському університеті Бернейз прочитав на кафедрі "Public Relations", що відкрилася, перший курс по практиці і етиці. Цей курс став попередником багатьох PR-програм університетsd світу.

Слайд 13 3-й етап. 30-рр. ХХ cт. Едвард Бернейз
Пізніше в своїй

3-й етап. 30-рр. ХХ cт. Едвард БернейзПізніше в своїй книзі

книзі "Біографія ідеї" він так описував процес вибору назви

для нової професії: «Коли я відкрив мій перший офіс в 1919 р., я вирішив відмовитися від слів public information, press agent або publicity manager для назви моєї роботи. Я хотів чогось ширшого... Роком пізніше ми створили фразу радник з public relations(counsel on public relations), яка, як ми думали, краще характеризує нашу діяльність — професійні поради клієнтам з приводу їх відносин з громадськістю»

Слайд 14 3-й етап. 30-рр. ХХ ст. Едвард Бернейз
Розділяючи поняття "Press

3-й етап. 30-рр. ХХ ст. Едвард БернейзРозділяючи поняття

agent", “Publicity" і "Counsel on public relations", Бернейз вважав,

що різниця тут не лише термінологічна. Це інший вид діяльності як в підходах, так і у виконання. З однобічної вулиці інформування і переконання публіки це стало двосторонньою вулицею, що включає регулювання стосунків між цими суб'єктами.
Радник з public relations створює взаємодію між клієнтом і громадськістю.

Слайд 15 3-й етап. 30-рр. ХХ ст.
Вже на початку

3-й етап. 30-рр. ХХ ст. Вже на початку 30-х років в

30-х років в США PR був самостійною функцією менеджменту;

у крупних компаніях — At&t, "General Motors і ін. — з'явилися посади віце-президентів по комунікаціях і PR;
статус PR як корпоративної функції управління громадською думкою усе більш зміцнювався.
Перші служби "зовнішніх стосунків" з'явилися після війни у французьких держструктурах і приватних компаніях, не дивлячись на те, що термін "Паблік рілейшнз" (les relations publiques) ще не був введений в обіг.

Слайд 16 Європейські школи PR
Хоча що розвивалася в Європі PR-деятельность

Європейські школи PRХоча що розвивалася в Європі PR-деятельность знаходилася під сильним

знаходилася під сильним впливом американських підходів, після війни тут

почали поступово формуватися власні наукові школи паблік рілейшнз.
Так, в період "німецького економічного дива" 50-х років підсилило увагу до PR німецьких фахівців. У Германії складалася особлива концепція паблік рілейшнз, що трактувала зв'язки з громадськістю як інструмент інтерпретації і інтеграції, за допомогою якого можна забезпечити постійну взаємодію у політичній, економічній і соціальній сферах і стримати так званий ефект відчуженості людей. На думку одного з піонерів паблік рілейшнз в Германії А. Оекла, основні завдання PR полягали в тому, "щоб допомогти окремим суб'єктам орієнтуватися в суспільстві, отримувати правильну інформацію і формувати власну думку".
Представники французької школи PR післявоєнного періоду також прагнули виробити свої принципи і технології в цій сфері вельми обережно відносилися до американської концепції зв'язків з громадськістю, де домінував принцип просування корпоративного інтересу. Як констатував, зокрема, М. Крозье, американські PR-експерті "продають врешті-решт громадянам тe громадську думку, яку замовляють монополії".

Слайд 17 4-й етап. 40-50 рр. ХХ ст.
Поряд з формуванням

4-й етап. 40-50 рр. ХХ ст.Поряд з формуванням нових шкіл в

нових шкіл в 40—60-х роках відбувається консолідація PR-співтоваріства, створюються

міжнародні об'єднання фахівців, що працюють у сфері зв'язків з громадськістю (1948 р. — Інститут PR у Великобританії, Асоціація PR в США; 1955 р. -Международная PR асоціація); розробляються кодекси професійної поведінки

Слайд 18 5-й етап. 60-рр. ХХ ст.
Період розвитку PR з

5-й етап. 60-рр. ХХ ст.Період розвитку PR з середини 60-х років

середини 60-х років до наших днів дослідники пов’язують із

становленням суспільства глобальної інформації характерними ознаками якого є: прискорене зростання високих технологій, збільшення числа комунікаційних каналів, поступове перетворення національних економік в єдину світову економічну систему, для якої типові глобальна залежність і глобальна конкуренція вхідних в неї економік.
Крупні соціально-економічні, політичні, екологічні зміни викликають серйозні конфлікти і постійно вимагають досягнення того або іншого рівня згоди. Звідси попит на PR-технології в бізнесі, політиці, соціальній сфері стає перманентним.

Слайд 19 5-й етап. 60-рр. ХХ ст.
Зміст PR-зусиль все більше

5-й етап. 60-рр. ХХ ст.Зміст PR-зусиль все більше зміщується від дії

зміщується від дії на середовище до її вивчення і

залучення отриманої інформації для управління.
«Увага фахівців PR переходить від "виходу" до "входу" соціальної системи... — справедливо помічає російський дослідник І. Яковлєв. — PR починають входити в "серцевину", тобто в менеджмент організації, впливаючи на вироблення її стратегії і політики, все частіше беручи участь у виробленні і ухваленні рішень».

Слайд 20 5-й етап. 60-рр. ХХ ст.
Ще один новий акцент

5-й етап. 60-рр. ХХ ст.Ще один новий акцент в паблік рилейшнз,

в паблік рилейшнз, що викликаний «епохою споживання» в розвинених

країнах організацією збуту продукції.
Паралельно виникла концепція, що підкоряє PR маркетингу. Так, на рубежі 80—90-х років відомий маркетолог Філіпп Котлер заявив, що до традиційних чотирьом "р" маркетингового комплексу "product", "price", "place", "promotion" (продукт — ціна — місце — просування) тепер слід додати п'яту "р" — "public relations".
Інші фахівці, навпаки, розглядають маркетинг як складник PR.
Треті говорять про MPR (marketing public relations) як про особливий напрям PR -діяльності

Слайд 21 6-й етап. 70-90рр. ХХ ст.
З наближення мкінця XX

6-й етап. 70-90рр. ХХ ст.З наближення мкінця XX ст. PR діяльність

ст. PR діяльність все у меншій мірі залишалася деякою

загальним і для всіх ясним поняттям; тут постійно виділялися все нові напрями, що мають свої спеціальні маркери-позначення. Так,
робота по зв'язках з державними установами і громадськими організаціями отримала назву "Public affairs",
управління корпоративним іміджем — "Corporate affairs",
створення сприятливого образу особи — "Image making“,
побудова стосунків із ЗМІ — "Media relations",
закріплення кадрів, створення хороших стосунків з персоналом — "Employee communications",
суспільна експертиза — "Public involvement",
взаємини з інвесторами — "Investor relations",
проведення мобілізаційних (конкурси, чемпіонати, лотереї і презентаційних заходів — "Special events",
управління кризисними ситуаціями — "Crisis management",

Слайд 22 Джеймс Грюніг 4 історичні моделі послідовного розвитку PR
Посередницька

Джеймс Грюніг 4 історичні моделі послідовного розвитку PRПосередницька модель, або «паблісіті».

модель, або «паблісіті».

Аналогом її є перший етап становлення

паблік рілейшнз як професійної системи в США, що охоплює період XIX століття, коли головною метою тих, хто займався такою роботою була пропаганда тієї або іншої організації, її продукції і надання послуг всіма можливими способами. Типовим прикладом використання такої моделі нині можна вважати рекламування комерційної організації, банка, стимулювання розпродажу товарів і ін.

Слайд 23 Джеймс Грюніг 4 історичні моделі послідовного розвитку PR
Модель,

Джеймс Грюніг 4 історичні моделі послідовного розвитку PRМодель, підпорядкована інформуванню громадськості

підпорядкована інформуванню громадськості

Такий підхід отримав розвиток на другому

етапі становлення професійних зв'язків з громадськістю в США (1900—1939 рр.), коли спеціалізовані служби паблік рілейшнз прагнули надавати населенню як можна правдивішу і точнішу інформацію. Він і сьогодні використовується державними установами, суспільно-політичними організаціями, асоціаціями і некомерційними структурами. В даному випадку піармени виконують функції «власних кореспондентів». Вони прагнуть враховувати інтереси і організації, і всієї громадськості, тобто бути представниками загальних інтересів.

Слайд 24 Джеймс Грюніг 4 історичні моделі послідовного розвитку PR
Двостороння

Джеймс Грюніг 4 історичні моделі послідовного розвитку PRДвостороння асиметрична модель Такий

асиметрична модель

Такий підхід покликаний перш за все захищати

інтереси установи або організації. Тут зв'язки з громадськістю використовуються для того, щоб змусити публіку погодитися з точкою зору організації або установи. Зворотний зв'язок використовується в основному в маніпуляційних цілях, тобто для того, щоб з'ясувати відношення громадськості до організації і відшукати шляхи зміцнення цього відношення на користь організації. В умовах високорозвиненого і висококонкурентного ринку цю модель використовують, як правило, комерційні фірми.

Слайд 25 Джеймс Грюніг 4 історичні моделі послідовного розвитку PR
Двостороння

Джеймс Грюніг 4 історичні моделі послідовного розвитку PRДвостороння симетрична модельПри такому

симетрична модель

При такому підході установа або організація прагнуть встановити

ділові стосунки з «своєю» громадськістю, прийнятні для обох сторін. В даному випадку мета паблік рілейшнз полягає в досягненні взаєморозуміння між керівництвом організації і громадськістю, що впливає на дану організацію. Тут вже не можна організацію розглядати як джерело, а громадськість — як споживача інформації. Навпаки, обидві сторони сприймаються як групи, що досягли згоди.

Слайд 26 Питання для самоконтролю
1. Хто є автором терміну «зв’язки

Питання для самоконтролю1. Хто є автором терміну «зв’язки з громадськыстю»?2. При

з громадськыстю»?
2. При яких обставинах виник термін «зв’язки з

громадськыстю»?
3. Які основні етапи історичного розвитку паблік рилейшнз у світі?
4. Які чотири історичні моделі розвитку PR виділяє Д. Грюнінг?
5. Чим знаменні для паблік рилейшнз такі особистості, як Томас Джеферсон, Айві Лі, Едвард Бернейз?


  • Имя файла: pr.pptx
  • Количество просмотров: 168
  • Количество скачиваний: 0