Что такое findslide.org?

FindSlide.org - это сайт презентаций, докладов, шаблонов в формате PowerPoint.


Для правообладателей

Обратная связь

Email: Нажмите что бы посмотреть 

Яндекс.Метрика

Презентация на тему Ринок капіталів

Содержание

Ринок капіталів - це частина фінансового ринку, де форму­ються попит і пропозиція в основному на середньо- і довго­строковий позиковий капітал, специфічна сфера ринкових відносин, де об'єктом угоди є наданий у позику грошовий капі­тал і де формуються попит і пропозиція
1.Структура ринку капіталів2.Суть та функції кредиту3.Банки, як основні учасники ринку капіталівТЕМА. РИНОК КАПІТАЛІВ Ринок капіталів - це частина фінансового ринку, де форму­ються попит і пропозиція в основному Формою руху позикового капіталу є кредит. Основним його джерелом З функціональної точки зору ринок капіталів - це Найрозвиненішим можна вважати ринок капіталів США. Він вирізняється розгалуженістю, Ринок капіталів - це один із сегментів фінансового ринку, особлива сфера фінансових відносин, первинні інвестори, тобто власники вільних фінансових ресур­сів, які мобілізовані банками і перетворені середньострокові позики - на цілі як виробничого, так і чисто комерційного характеру. Найбільше поширення Кредитні відносини - це частина економічних відно­син, яка пов'язана з Суть кредиту як економічної категорії виявляється в його функціях, На діяльність підприємств кредит впливає через систему відносин комерційного розрахунку; Антипаційна (емісійна) функція полягає у створенні кредит­них грошей для грошового БАНКИ, ЯК ОСНОВНІ УЧАСНИКИ РИНКУ КАПІТАЛІВ     Банк є однією Залежно від економічного змісту всі види діяльності комер­ційних активні операції -- пов'язані з розміщенням бан­ком власних та залучених коштів для одержання до­ходу Банківський кредит - це форма кредиту, за якою кошти надаються в Банківський кредит має комерційний характер. Мета діяль­ності банку в Кредити, які надаються банками, можна класифікувати за різними ознаками.За термінами користування банківські кредити Банківський кредит під заставу цінних паперів називається ломбардним кредитом.  За методами надання:-  Залежно від кількості кредиторів:-          виданий одним банком;-           консорціумний;-            рівнобіжний.  Залежно від якісної
Слайды презентации

Слайд 2 Ринок капіталів - це частина фінансового ринку, де форму­ються попит

Ринок капіталів - це частина фінансового ринку, де форму­ються попит і пропозиція в

і пропозиція в основному на середньо- і довго­строковий позиковий

капітал, специфічна сфера ринкових відносин, де об'єктом угоди є наданий у позику грошовий капі­тал і де формуються попит і пропозиція на нього.

Позиковий капітал - це кошти, віддані в позику під певний відсоток за умови повернення.

1.    СТРУКТУРА РИНКУ КАПІТАЛІВ


Слайд 3


Формою руху позикового капіталу є

Формою руху позикового капіталу є кредит. Основним його джерелом

кредит. Основним його джерелом служать кошти, що вивільняються в

процесі відтво­рення: амортизаційні фонди підприємств, частина оборотного капіталу в грошовій формі, прибуток, що йде на відновлення і розширення виробництва, грошові доходи і заощадження всіх верств населення. На ринку капіталів кредити надаються на термін понад рік.
Ринок капіталів сприяє зростанню виробництва і збільшен­ню товарообігу, руху капіталів усередині країни, трансформації грошових заощаджень у капіталовкладення, відновленню ос­новного капіталу.
Економічна роль цього ринку полягає в його спроможності об'єднати дрібні, розрізнені кошти й у такий спосіб активно впливати на концентрацію і централізацію виробництва та капіталу.


Слайд 4 З функціональної

З функціональної точки зору ринок капіталів - це система ринкових відносин,

точки зору ринок капіталів - це система ринкових відносин, що забезпечує акумуляцію

і перерозподіл грошових капіталів з метою забезпечення процесу відтворення: з інституційної - сукупність кредитно-фінансових установ, фондових бірж, через які рухається позиковий капітал.

Таким чином, ринок капіталів - це складова частина фінан­сового ринку, що розпадається на ринок цінних паперів і ри­нок середньо- і довгострокових банківських кредитів. Це також найважливіше джерело довгострокових інвестиційних ресурсів для уряду, корпорацій і банків. Якщо грошовий ринок надає високоліквідні кошти в основному для задоволення коротко­строкових потреб, то ринок капіталів забезпечує довгострокові потреби у фінансових ресурсах. Він охоплює оборот позиково­го і банківського капіталів, комерційного і банківського кре­дитів, а також функціонування кредитних аукціонів.


Слайд 5 Найрозвиненішим можна вважати ринок

Найрозвиненішим можна вважати ринок капіталів США. Він вирізняється розгалуженістю, наявністю

капіталів США. Він вирізняється розгалуженістю, наявністю могутньої кредитної сис­теми і

розвиненого ринку цінних паперів, високим рівнем на­громадження грошового капіталу, широкою інтернаціоналізацією.
Про створення ринку капіталів в Україні говорити поки ще рано. Мова може йти тільки про наявність і зміцнення деяких елементів цього ринку: формування повноцінної дворівневої банківської системи, поступовий розвиток спеціалізованих кре­дитно-фінансових установ і становлення ринку цінних паперів.

Слайд 6 Ринок капіталів - це один із сегментів фінансового

Ринок капіталів - це один із сегментів фінансового ринку, особлива сфера фінансових

ринку, особлива сфера фінансових відносин, пов'язаних із процесом і забезпечення кругообігу

позикового капіталу.
 


Слайд 7 первинні інвестори, тобто власники вільних фінансових ресур­сів, які

первинні інвестори, тобто власники вільних фінансових ресур­сів, які мобілізовані банками і

мобілізовані банками і перетворені у позиковий капітал;
спеціалізовані посередники - кредитно-фінансові

організації, які здійснюють безпосереднє залучення (акумуляцію) коштів, перетворення їх у позиковий капітал і подальшу тимчасову передачу його позичальникам на зворотній основі за плату у формі відсотків;
позичальники - юридичні і фізичні особи, а також держа­ва, що відчувають нестачу у фінансових ресурсах і готові запла­тити спеціалізованому посереднику за право тимчасового корис­тування ними.

ОСНОВНІ УЧАСНИКИ ЦЬОГО РИНКУ:


Слайд 8 середньострокові позики - на цілі як виробничого, так і чисто

середньострокові позики - на цілі як виробничого, так і чисто комерційного характеру. Найбільше

комерційного характеру. Найбільше поширення вони одер­жали в аграрному секторі,

а також при кредитуванні інновацій­них проектів із середніми обсягами необхідних інвестицій;
довгострокові позики - в інвестиційних цілях. Для них ха­рактерний великий обсяг переданих ресурсів. Особливий розвиток вони одержали в капітальному будівництві, паливно-енергетично-му комплексі, сировинних галузях економіки. Такі позики вида­ються на термін від 3 до 5 років. У нашій країні вони використо­вуються не дуже широко через загальну нестабільність економіки і меншу прибутковість у порівнянні з короткостроковими кредит­ними операціями.
 

Слайд 9 Кредитні відносини - це частина економічних

Кредитні відносини - це частина економічних відно­син, яка пов'язана з наданням

відно­син, яка пов'язана з наданням коштів у позику і

по­верненням її разом із певним відсотком.
Кредит є формою вияву кредитних відносин. Він виражає економічні відносини між кредитором та позичальником, які виникають під час одержання позики, користування нею та її повернення.
Кредит поєднує у собі два процеси:
    І) акумуляцію тимчасово вільних коштів;
2) вкладення або розміщення цих коштів.

2.     СУТЬ І ФУНКЦІЇ КРЕДИТУ


Слайд 10

Суть кредиту як економічної

Суть кредиту як економічної категорії виявляється в його функціях, розкриття

категорії виявляється в його функціях, розкриття яких дає змогу встановити

зв'язок креди­ту із системою економічних відносин.
Розглядаючи суть і функціонування кредиту в сучасних умо­вах, слід враховувати, що кредит - джерело формування основ­них і оборотних фондів; він збільшує швидкість обороту фондів. Кредит тісно взаємодіє зі збалансованістю економіки, що є най­важливішою умовою ефективності суспільного виробництва - збалансованістю між тимчасово вільними ресурсами й обсягом коштів, що перерозподіляються. Недотримання цього балансу веде до перекручування природи кредиту і негативно впливає на грошовий обіг.


Слайд 11 На діяльність підприємств кредит впливає

На діяльність підприємств кредит впливає через систему відносин комерційного розрахунку;

через систему відносин комерційного розрахунку; зокрема, він впливає на відтворювальний процес

через кругообіг і оборот фондів під­приємств. Із суті кредиту випливає, що він виконує функцію перерозподілу вартості в процесі відтворення.

Перерозподільна функція полягає в тому, що тимчасово вільні кошти юридичних і фізичних осіб за допомогою кредиту пере­даються в тимчасове користування підприємств і населення для задоволення їхніх виробничих і особистих потреб. Такий пере­розподіл дає можливість прискорити залучення матеріальних ресурсів у виробниче й особисте споживання. Тому перерозпо­діляються не лише кошти, а й матеріальні ресурси.


Слайд 12 Антипаційна (емісійна) функція полягає у створенні

Антипаційна (емісійна) функція полягає у створенні кредит­них грошей для грошового

кредит­них грошей для грошового обігу, її виконує тільки банківський кредит.

Методами кредитної експансії і кредитної рестрикції (звуження) регулюється кількість грошей в обігу, причому ви­лучення грошей з обігу за допомогою кредиту досягається важ­че, ніж їх випуск в обіг.
Контрольна функція полягає в тому, що в процесі кредитного перерозподілу коштів забезпечується банківський контроль над діяльністю позичальника. Можливості такого контролю ви­пливають із природи кредиту. Варто наголосити, що, вступив­ши у кредитні відносини, одержувач кредиту також повинен контролювати свою діяльність для того, щоб вчасно і повністюповернути кредитні ресурси.

Слайд 13 БАНКИ, ЯК ОСНОВНІ УЧАСНИКИ РИНКУ КАПІТАЛІВ

БАНКИ, ЯК ОСНОВНІ УЧАСНИКИ РИНКУ КАПІТАЛІВ   Банк є однією із

Банк є однією із сторін відносин, яка в

певній угоді на рин­ку капіталів виступає або як кредитор, або як позичальник.
У банку сконцентровані й проходять потоки тільки в гро­шовій формі. Банк утворився як наслідок розвитку кредиту, який, у свою чергу, є фундаментом цієї установи.
Банк є головною ланкою кредитної системи і забезпечує широкий комплекс різноманітних банківських послуг. Ця кре­дитна установа приймає і розміщує грошові внески громадян та юридичних осіб, надає різні види позик, здійснює розра­хунки за дорученням клієнтів та їхнє касове обслуговування; випускає чеки, акредитиви, акції, облігації тощо; купує, збері­гає та продає цінні папери; здійснює валютні операції; надає консультаційні послуги.



Слайд 14 Залежно від економічного змісту

Залежно від економічного змісту всі види діяльності комер­ційних банків

всі види діяльності комер­ційних банків поділяють на дві групи:
 пасивні

операції - забезпечують формування ре­сурсів банку, необхідних йому, крім власного капіталу, для забезпечення нормальної діяльності, забезпечен­ня ліквідності й одержання запланованого доходу.
До пасивних операцій належать:
-  залучення коштів на депозитні рахунки (поточні, строкові,
ощадні та інші):
- недепозитне залучення коштів (одержання позик на міжбанківському ринку, позик Центрального банку, випуск банківських облігацій, векселів та інших зобов'язань).

Слайд 15 активні операції -- пов'язані з розміщенням бан­ком власних та залучених

активні операції -- пов'язані з розміщенням бан­ком власних та залучених коштів для одержання

коштів для одержання до­ходу і забезпечення своєї ліквідності.
До активних

операцій належать:
-  операції з надання кредитів (кредитні операції);
-   вкладення у цінні папери;
-   формування касових залишків та резервів;
-   формування інших активів (формування основних засобів -будівель, обладнання тощо).
Ключовий вид активних операцій - кредитні, які забезпе­чують переважну частину доходів багатьох банків. Це важливе джерело коштів для економіки.

Слайд 16 Банківський кредит - це форма кредиту,

Банківський кредит - це форма кредиту, за якою кошти надаються в позику

за якою кошти надаються в позику банками. Банківський кре­дит -

необхідний інструмент стимулювання економі­ки, без якого не можуть успішно працювати товаро­виробники.

Основними джерелами формування банківських кредитних ресурсів є:
- тимчасово вільні кошти держави й осіб, на добровільній основі передані фінансовим посередникам для подальшої капіталі­зації і отримання прибутку. Вони відображаються на депозитнихрахунках у відповідних комерційних банках і забезпечують власни­кам фіксований дохід у формі відсотків із вкладів;
- кошти, що тимчасово вивільняються в процесі кругообігу промислового і торгового капіталу.

ПОНЯТТЯ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУ ТА ДЖЕРЕЛА ЙОГО ФОРМУВАННЯ


Слайд 17 Банківський кредит має комерційний характер.

Банківський кредит має комерційний характер. Мета діяль­ності банку в

Мета діяль­ності банку в процесі кредитування - отримання максималь­ного

прибутку. Спрямованістю на прибутки визначається го­ловна лінія економічної поведінки банків як при купівлі кре­дитних ресурсів, так і при їх продажу клієнтам.
Банки надають кредити, використовуючи такі принципи, які зумовлюють реалізацію один одного: забезпеченість, поверненість, терміновість, платність і цільовий характер.

Слайд 18






















Кредити, які надаються банками, можна класифікувати за різними ознаками.
За

Кредити, які надаються банками, можна класифікувати за різними ознаками.За термінами користування банківські

термінами користування банківські кредити поділяють на:
-   середньострокові, короткострокові, довгострокові;
-   до

запитання;
-  прострочені, термін користування якими минув;
- відстрочені, для яких на прохання позичальника був перене­сений термін погашення.

Залежно від забезпечення: забезпечені та бланкові (незабезпечені).
За забезпеченням виділяють:
-          забезпечені заставою;
-            гарантовані;
-            з іншим забезпеченням

КЛАСИФІКАЦІЯ БАНКІВСЬКИХ КРЕДИТІВ


Слайд 19 Банківський кредит під заставу цінних паперів називається ломбардним кредитом.

Банківський кредит під заставу цінних паперів називається ломбардним кредитом. За методами надання:- 

За методами надання:
-  у разовому порядку;
-   відповідно до відкритої

кредитної лінії;
- гарантований - коли комерційний банк бере на себе зобов'язання надати кредит відразу, коли клієнтові це буде необхідно.
У світовій банківській практиці найпоширенішими схемами надання позики є кредитна лінія, револьверний (автоматично поновлюваний) кредит, контокорентний рахунок, овердрафт.
За методами погашення:
-          негайно;
-            на виплат;
-          достроково (на вимогу кредитора або за заявою позичаль­ника);
-            з регресом платежів;
-          після закінчення обумовленого періоду (місяця, кварталу).
За характером і способом сплати відсотків:
-          з фіксованою ставкою відсотка;
-             зі ставкою відсотка, що коливається;
-           зі сплатою відсотків одночасно з одержанням кредиту (дисконтний).


Слайд 20
Залежно від кількості кредиторів:
-          виданий одним банком;
-           консорціумний;
-            рівнобіжний.

Залежно від кількості кредиторів:-          виданий одним банком;-           консорціумний;-            рівнобіжний.  Залежно від якісної характеристики: -          найвищої якості;-            задовільний;-            маржинальний;-            критичний;-           збитковий, який підлягає списанню.


Залежно від якісної характеристики: 
-          найвищої якості;
-            задовільний;
-            маржинальний;
-            критичний;
-           збитковий, який підлягає

списанню.


  • Имя файла: rinok-kapіtalіv.pptx
  • Количество просмотров: 105
  • Количество скачиваний: 0